Op 17 december 2020 (de tweede lockdownperiode in Nederland) ben ik gestart met het maken van portretten in een Urban Sketch Book van 10x15 cm, 340 grams papier. Dit is een leporello, zo’n zigzag opvouwboekje, waar 18 portretten in gemaakt kunnen worden. De titel die ik er op de kaft aan meegeef:

Lockdownportretten, variaties op één hoofd.

 

Voor alle portretten is mijn eigen hoofd in de spiegel het uitgangspunt. Het gaat mij er niet om een gelijkend portret te maken (zelden), maar meer om een uitgangspunt te hebben om een portret te maken. Een goede vriend die veel van deze portretten gezien heeft zei: ‘als je alle portretten bij elkaar optelt en het gemiddelde neemt, dan zie ik jou!’, maar ook: ‘het schilderhandschrift is echt Joost!’

De portretten maak ik bijna altijd met aquarelverf en Oost-Indische inkt. Soms gebruik ik een fineliner of grafietstift.

In ieder portret staat ook een tekst(je). Die tekst is ontleend aan koppen of trefwoorden uit de Volkskrant of het AD van die dag, of geeft zelfs een stukje tekst uit de krant weer. 

Niet iedere dag, maar wel vaak, ben ik zo aan het schilderen geweest. De strenge lockdown duurde tot begin juni 2021 en het aantal portretten was op 28 mei precies op 100 gekomen. Dat was een mooi moment om de serie te stoppen. De portretten zijn heel verschillend, actueel op de betreffende datum en het was heerlijk om ze te schilderen.