Willem Volkers  Fotografie                                                               

Vanaf mijn jongste jaren kijk ik graag naar fotografie. Wat ik mij herinner zijn de dagen dat ik ziek in bed lag en als afleiding zware boeken met gebundelde tijdschriften (De Spiegel) uit de jaren vijftig mocht bekijken (o.a. met foto’s over de watersnoodramp, de oorlogsjaren in Indonesië en de opbouw van Nederland na de oorlog). Ik heb die boeken nog steeds.

Aan het eind van de lagere school, ik was 13 jaar, kocht ik mijn eerste fototoestel (Kodak instamatic). Van mijn 15e tot en met mijn 19e was ik lid van jeugdfotoclub ‘Het Ogenblik’ in Heemstede waar ik leerde ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer. Van 1981 tot 2005 had ik thuis mijn eigen doka, waar ik heel veel foto’s heb afgedrukt die ik allemaal nog heb. Sinds 1989 ben ik lid van Fotoclub Positief in Nieuw-Vennep, op de website van de club zijn ook enkele van mijn foto’s te zien  ( zie: fc-positief.nl ).

Er is geen specifiek onderwerp in de fotografie waar in ik mij heb gespecialiseerd. Ik fotografeer iets als ik dat mooi of interessant vind, dat kan een landschap zijn of iets van architectuur, een portret, straatfotografie en ga zo maar door. In het analoge tijdperk nam ik vooral foto’s in zwartwit omdat ik dat zelf kon afwerken. Sinds 2004 fotografeer ik digitaal en zit er meer kleur in de keuze van de foto’s.

Mijn inspiratie haal ik uit fotoboeken (ik heb er best veel vind ik zelf) en het bekijken van documentaires over fotografen op tv en YouTube.

Verder heb ik een verzameling fotografica: oude fototoestellen (het oudste schat ik zo’n 90 jaar oud) en lenzen, filmpjes, flitslampjes, belichtingsmeters, foto’s van voorouders, enzovoorts.

Ik wens dat de kijkers kunnen genieten van alle beelden.

 

Willem Volkers

Hoofddorp, juni 2021