Anja Stam  Schilderijen

Als kind al was ik veel aan het tekenen op papier met wasco, buiten op de straat met schoolbordkrijt. Er bestond nog geen stoepkrijt. Bij mij in het dorp vroeg ik aan iedereen of ze de kaarsstompen wilden bewaren voor mij. Ik verzamelde deze om van kaarsstompen een bouwwerk te maken. Met een grote plank zat ik, als mijn ouders niet keken, op een geheime plek ergens op de grond in ons huis. Eerst met een zwaluwlucifer de kaars  aansteken  en vervolgens lang druppelen. Na iedere stomp nam ik een andere kleur kaars. Tot er een berglandschap was ontstaan. Er ontstond een enorm druipkasteel. Vele kleine kaarsdruppels vormden een spektakel. Ik was geïnspireerd door Pippi Langkous haar kleurrijke outfit, haar eigen grote huis en kracht dat alles mogelijk is als je maar wilt. ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Pippi was buiten en altijd in beweging en op zoek naar iets of niets, noodzaak voor haar was dat er geen gezag was van een volwassene.

Aanvankelijk begon ik als volwassene met het schilderen van landschappen. Ik heb verschillende tekencursussen en schilderlessen gevolgd. Van 2016-2021 heb ik op de kunstacademie Haarlem/Leiden les gekregen van diverse docenten. Ik heb geëxperimenteerd met allerlei materialen; papier, bister, inkt, ijzer, water, zand, zout, tapijt, touw, collages, afdrukken met linoleumsneden.

Voor mij is kunst maken een soort vrij zijn van alles, alles kan en mag. Creëren kan ook echt altijd en overal.

Vanuit de polariteiten chaos en structuur is de keuze voor mijn huidige werken ontstaan. Deze zijn nu tijdelijk te zien op website www.leverenzo.nl

Ik ben steeds op zoek naar de maximale kracht in het beeld van het ritme. Chaos maak ik onzichtbaar. Deze zit in mijn hoofd en is onderdeel van mijn proces.  De 3 elementen ritme, minimaliteit en kwetsbaarheid geven balans. Ik werk vaak aan 4 of 5 dingen tegelijk. Om los te komen maak ik ook altijd eerst een schets in mijn dummy, als een soort warming up. Ik begin gestructureerd met wat al snel chaos wordt. Ik ga associatief aan de slag. Tijdens dit proces ontstaan nieuwe ideeën die ik direct wil uitvoeren om te ervaren wat er gebeurt onder mijn handen. Doordat ik aan meerdere dingen tegelijk werk kan ik afstand houden en balans bewaren en contact houden met mijn werken. Hierdoor kom ik in een flow.

Ik voel me verbonden met kunststromingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de kracht van het weglaten. Bijvoorbeeld de NUL beweging.

De oorsprong van mijn huidige werken ligt in de coronatijd waar ik op mezelf teruggeworpen was. Vorm komt altijd voort uit beweging. Bij mij ontstond toen de fascinatie voor minimalistisch en abstract werken. Zoekend naar een compositie die ik mooi en krachtig vind.

 

Anja Stam  Beeldend kunstenaar.

juni 2021

volg mij op instagram: 

of stuur een e-mail via deze website, zie onderaan deze bladzijde.