Leporello lockdown-portretten, dec ’20 – jan ‘21

 

De portretten zijn gemaakt tijdens de periode van de (tweede) lockdown vanwege de coronapandemie in 2020.

De tekst in de portretten is ontleend aan krantenkoppen en trefwoorden in Volkskrant of AD.

Een korte uitleg hierbij.

 

  1. 17-12-2020: Langs de randen van de regels. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Bedrijven en ondernemingen proberen met een eigen interpretatie van de regels, die door de overheid zijn vastgesteld, hun eigen bedrijf toch zoveel mogelijk voort te zetten waarbij ze de regels als het ware zover mogelijk oprekken in hun eigen voordeel.

  1. 19-12-2020: De rommelige weg naar vaccinatie. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Hoe het vaccin tegen corona zal worden verspreid over de bevolking (wie eerst, omdat ….) wanneer (telkens andere data), welk vaccin en wie de prik toedient (huisarts, GGD, anderen) is niet altijd even duidelijk en lijkt soms ad hoc of zonder overleg te worden bepaald. 

  1. 20-12-2020: We maken er sowieso het beste van. Aquarel en Oost-Indische inkt.

In de culturele sector is alles stil komen te liggen. Geen theater, geen film, geen musea. In heel beperkte mate lukt het om middels livestream een aantal voorstellingen uit te voeren en een beetje publiek te bereiken. Ze proberen er het beste van te maken.

  1. 21-12-2020: Toch lekker shoppen ………… in België. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Lockdown in Nederland, maar over de grens kun je nog wel lekker boodschappen doen omdat daar de regels net iets anders zijn. In België wordt dit niet gewaardeerd.

  1. 22-12-2020: Puzzeldagen. Houtskool en aquarel.

In de zorg neemt de werkdruk gigantische vormen aan. Veel ziekenhuisbedden voor coronapatiënten, veel bewoners verpleeghuizen ziek en ook veel medewerkers. Het is iedere dag weer een puzzel om de roosters rond te krijgen.

  1. 23-12-2020: “Lust am Lockdown”. Aquarel en Oost-Indische inkt.

In Duitsland lijkt men op bepaald moment uit te kijken naar een lockdown, waarmee in een keer allerlei afspraken voor het dagelijks leven helder zijn en er niet meer over gediscussieerd hoeft te worden.

  1. 25-12-2020: Solidariteit. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Eerste Kerstdag! Coronavaccins komen beschikbaar, maar alle vaccins zijn opgekocht door de rijke landen. Het lijkt er op dat pas in 2024 in Afrika de bevolking gevaccineerd zal kunnen worden. Een eerlijke verdeling van de vaccins is niet aan de orde. Gebrek aan solidariteit, dus.

  1. 27-12-2020: We werken ons het schompes. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Zorgmedewerkers zijn al in heel 2020 onder hoogspanning aan het werk t.b.v. patiënten met corona. Bij de eerste golf in maart en nu, bij  de tweede golf in november / december. Tot hun afgrijzen constateren zij dat er veel mensen zijn die de maatregelen aan hun laars lappen, waardoor corona verder om zich heen kan grijpen. En zij kunnen de boel (patiënten) weer oplappen, waarbij een medewerkster deze uitspraak deed: we werken ons het schompes.

  1. 29-12-2020: Te traag in gang gezet. Aquarel.

Het vaccineren begint in Nederland op 8 januari 2021. Andere landen in Europa zijn al direct na kerstmis daarmee begonnen, op 29 december zijn ze in alle andere Europese landen al begonnen. In Nederland moet het om allerlei redenen kennelijk langer duren aleer de vaccinatie kan starten, o.a. omdat ieder zijn zegje er over moet doen, gedacht wordt dat de huisartsen het wel kunnen doen zoals bij de jaarlijkse griepprik – maar dat kan niet met het eerste beschikbare vaccin, er zijn geen grote vaccinatielocaties ingericht, etc.

  1. 30-12-2020: Vaccinatie moet sneller kunnen. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Vergeleken met andere landen begint Nederland laat met het vaccineren. De urgentie om te vaccineren is erg hoog, gelet op het aantal mensen dat besmet raakt en vervolgens een beroep doet op de ziekenhuiszorg en intensive care. Volgens sommige wetenschappers zou het echt sneller moeten kunnen.

  1. 31-12-2020: Uniform uit, beschermende kleding aan. Aquarel en Oost-Indische inkt.

In de verzorgingshuizen zijn veel bewoners en medewerkers getroffen door het corona-virus. De aantallen zijn zo hoog opgelopen dat de zorg niet meer goed kan functioneren vanwege personeelstekorten. Er is een beroep op de krijgsmacht gedaan om militairen in te zetten als ondersteunend personeel. Zij krijgen eenvoudige taken zoals douchen en aankleden van bewoners.

  1. 01-01-2021: Zoek het uit! blijf nieuwsgierig. Aquarel.

We lezen een krantenkop en we denken het al te weten. Kunstcritica Wieteke van Zeil zag onze nieuwsgierigheid flink afnemen in 2020. Terwijl die broodnodig is om open en flexibel van geest te blijven, zeker in deze tijd van pandemie.

Door te kijken naar kunst (schilderijen), of die te ervaren (muziek en theater), en te zoeken naar de achtergrond van het ontstaan van dat wat je waarneemt, de ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen en de historische context, kan kunst bijdragen aan de ontwikkeling van een gezonde geest.

  1. 02-01-2021: Geduld. Aquarel en Oost-Indische inkt.

De pandemie en de huidige lockdown duren al een hele tijd. Voor veel mensen te lang, ze verlangen naar bewegingsvrijheid, ontmoeting en aanraking. Maar, het zal nog wel even duren. Nog even geduld hebben dus.

  1. 03-01-2021: Testplicht. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Vanuit de overheid waren er initiatieven om aan reizigers, die uit het buitenland komen vanuit besmette gebieden, een testplicht op te leggen. Bij een positieve testuitslag zou het voor betreffende personen consequenties hebben, zoals quarantaine en zelfisolatie. De rechter heeft deze testplicht echter niet toegestaan. Er wordt gewerkt aan wetgeving waardoor dit toch mogelijk zou worden.

  1. 05-01-2021: Zwerfkapjes. Aquarel en Oost-Indische inkt.

Sinds de verplichting om mondkapjes te dragen in alle openbare binnenruimtes (winkels, gemeentehuizen, etc.) zwerven er heel wat mondkapjes op straat. Deze mondkapjes vormen een bedreiging voor allerlei dieren, die verstrikt kunnen raken in de elastiekjes van de mondkapjes. Gisteren is een dode meeuw aangetroffen met mondkapje om zijn poot gewikkeld, waardoor hij niet goed meer kon vliegen en vervolgens in botsing is gekomen met een auto. De term zwerfkapje is een typisch woord dat is ontstaan in deze periode.

  1. 06-01-2021: TRIAGE OKÉ,JIJ EERST!  Aquarel en Oost-Indische inkt.

Ziekenhuizen en zeker ook de intensive care lopen tegen de grenzen aan van de capaciteit. Als er nog maar één plaats over is en er komen meerdere patiënten tegelijk naar het ziekenhuis, wie krijgt dan die beschikbare plek? Medici hebben daarvoor een protocol van afwegingen gemaakt, waarbij na alle medische afwegingen als allerlaatst mogelijke beslismiddel de leeftijd van een patiënt bepalend is. Iemand van 40 gaat voor iemand van 85 jaar.

Daarover is discussie ontbrand in de politiek: leeftijd zou geen beslismiddel mogen zijn. Op dat moment van allerlaatste beslissing zou er moeten worden geloot. Daarbij heeft dus iemand van 85 jaar evenveel kans op de laatste plek als iemand van 40 jaar. Een wetsvoorstel  hierover is in voorbereiding. Veel mensen zeggen toch: laat de finale afweging over aan de artsen die de mogelijkheden tot overleven van mensen beoordelen.

  1. 08-01-2021 mijnbijwerking.nl  Aquarel en Oost-Indische inkt.

Iedere gevaccineerde krijgt een vaccinatiebewijs mee, met daarop het merk vaccin en het leveringsnummer. Ervaart iemand een bijwerking, dan moet die persoon dat melden via mijnbijwerking.nl of aan de eigen zorgverlener. Op basis van deze gegevens kan eventueel de bijsluiter worden aangepast, maar bij ernstiger situaties kan zelfs het vaccin de goedkeuring verliezen.

  1. 09-01-2021: BRITSE VARIANT Aquarel en Oost-Indische inkt.

Sinds kort is er in Groot-Brittannië een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Deze variant verspreidt zich nu ook naar andere landen. De nieuwe variant is besmettelijker dan de gangbare variant van het virus. Men noemt deze variant kortweg de Britse Variant.

 

Leporello Lockdown-portretten, jan 21 – feb ‘21

De portretten zijn gemaakt tijdens de periode van de (tweede) lockdown vanwege de coronapandemie in 2020, 2021.

De tekst in de portretten is ontleend aan krantenkoppen en trefwoorden in Volkskrant of AD.

Een korte uitleg hierbij.

 

  1. 15-01-2021: DUIVELS DILEMMA: tweede prik uitstellen?

Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar op dit moment. Maar het aantal besmettingen neemt niet hard af en extra besmettingen liggen op de loer t.g.v. de Britse variant van het virus, dat zich sneller en makkelijker verspreid. Volgens de fabrikant moet het huidige vaccin twee maal gegeven worden om optimaal bescherming te bieden. Bij één vaccinatie is de bescherming wellicht nog niet volledig. Maar, als één vaccinatie wel al helpt, kun je de tweede vaccinatie aan een ander persoon toedienen, waardoor veel sneller veel mensen (enige mate) bescherming hebben. Moeten mensen hiervoor maar hun tweede prik uitstellen?

  1. 16-01-2021: subtiel gehanteerde wattenstaafjes.

Bij het testen of iemand corona heeft, wordt gebruik gemaakt van een wattenstaafje dat via één neusgat diep in de neusholte gestoken wordt en daarna een wattenstaafje dat diep in de keel gestoken wordt om slijmvliesdeeltjes te kunnen testen. Het blijkt dat in Europa hiermee verschillend wordt omgegaan. In Griekenland steken ze alleen het wattenstaafje heel erg diep in de keel en geen neustest, maar in Italië doen ze het heel voorzichtig (subtiel) alleen een beetje ondiep in beide (!) neusgaten. Wat de juiste manier is om een goede testuitslag te krijgen???

  1. 17-01-2021: vrouw betaalt rekening van scholensluiting.

Tijdens de eerste scholensluiting kwam het thuisonderwijs vooral op het bordje van vrouwen. Thuiswerkende moeders besteedden meer tijd aan de zorg voor de kinderen dan hun eveneens thuiswerkende hubbies. Tijdens de eerste scholensluiting konden zij minder betaalde uren draaien dan mannen. Vooral als vrouwen zzp-er zijn raakt dit thuisonderwijs hen direct: minder uren werken is minder uren verdienen. De inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen kan hierdoor dus groter worden.

  1. 19-01-2021: vaccins komen nét te laat.

De Britse variant van het virus verspreidt zich zo snel dat extra maatregelen noodzakelijk worden. Het vaccineren is weliswaar gestart, maar dat gaat niet op tijd helpen. Volgens rekenmodellen kan de grotere besmettelijkheid van de Britse variant betekenen dat over drie tot vier maanden er vijf tot zes keer meer besmettingen zijn dan nu. Oftewel: nu 5.000 per dag, dan 30.000 per dag. O.a. zal een avondklok worden ingevoerd en de bestaande maatregelen zullen worden aangescherpt.

  1. 20-01-2021: dikke knuffel fred hugo.

Kwetsbare personen worden als eerste gevaccineerd. Onder hen bewoners van instellingen in de gehandicaptenzorg.

Fred, een bewoner van gehandicapteninstelling ’s Heeren Loo, twijfelde geen moment toen hij maandag zijn eerste coronavaccinatie kreeg. Hij zag minister Hugo de Jonge, liep op hem af en gaf hem een dikke knuffel. Zelfs als de minister dit had willen ontwijken was het niet gelukt. Hugo de Jonge: “Met vastberaden passen liep hij op me af en voor ik er erg in had, had ik een stevige knuffel te pakken van Fred”. Een begeleidster: “Soms is het maar goed dat we Fred hebben, die de spanning breekt en viert dat we iets leuks meemaken”.

  1. 21-01-2021: Avondklok.

Niemand wil het, toch moet het. Ik ben niet overtuigd van de noodzaak om hard in te grijpen.

Er moet meer gebeuren om de aantallen besmettingen terug te dringen. Met de huidige maatregelen lukt dat niet en met de nieuwe varianten van het virus wordt de situatie er niet beter op. Nieuwe maatregelen dus, waaronder een avondklok.

Maar niet iedereen, waaronder ook virologen, is er van overtuigd dat zo’n heftige maatregel op dit moment nodig is. De politiek bepaalt dat per 23 januari 2021 er een avondklok is van 21.00 – 04.30 uur. Gedurende die tijdsperiode mag men niet zonder geldige reden op straat zijn.

  1. 22-01-2021: Sportzomer als vanouds? Vergeet het maar!

Grote sportevenementen als EK-voetbal en de Olympische Spelen zijn verschoven van 2020 naar 2021. Gelet op de omvang van de epidemie wereldwijd is het maar de vraag of grote evenementen zullen doorgaan. Als ze al doorgaan is het zeer waarschijnlijk dat er geen publiek aanwezig kan zijn, maar zelfs ook dat er sporters weg zullen blijven om het risico van besmetting te vermijden. Het wordt dus niet zomaar een gewone sportzomer.

  1. 23-01-2021: Kleine wereld

Door de lockdown speelt het leven zich voornamelijk af in huis, zonder gasten te kunnen ontmoeten of op bezoek te kunnen gaan. Dit treft iedereen. Maar zeker jongeren worden getroffen omdat zij juist in een levensfase zitten waarbij het ontmoeten van anderen erg belangrijk is voor de vorming en ontwikkeling, tijdens ontspanning, werk of studie. Gevreesd wordt dat het onder jongeren zal leiden tot een depressie-epidemie.

  1. 24-01-2021: WAT WILLEN ZE NOU? thuislesles coronasommen

In veel gezinnen is het een heel gedoe om de kinderen te helpen bij hun les thuis. De kinderen doen regelmatig een beroep op hun ouders om uitleg te krijgen over wat de lesopdracht van hen vraagt. Voor ouders die helpen zijn de opgaven van school soms ook onnavolgbaar en onduidelijk. Online lesgeven is voor de kinderen, voor de ouders en voor de leerkracht nog een hele kunst. Columnist Jasper van Kuijk gaf een inkijkje in de ervaring hiermee bij hem in huis.

Een weektaak voor oudere kinderen is opgesteld door columniste Ionica Smeets onder de titel Coronasommen. De opdrachten zijn serieus met een (be-)lerende en humorvolle toets.

  1. 26-01-2021: stiekum vaccins verkopen buiten Europa?

Producent AstraZeneca heeft van de Europese Commissie vragen gekregen over het verlagen van de aantallen vaccins die zij levert aan de landen in Europa ondanks eerder overeengekomen leveringsafspraken. Het vermoeden bestaat dat A/Z een deel van de vaccins verkocht heeft aan landen buiten Europa, die een hogere prijs zouden betalen. De Europese Unie heeft de producent eerder met honderden miljoenen euro’s ondersteund om zo nog voordat het vaccin van A/Z was goedgekeurd voorraden te kunnen aanleggen. Ook in Nederland zal de verminderde levering van vaccins nadelig zijn voor het tempo waarin de bevolking gevaccineerd kan worden.

  1. 27-01-2021: Idioten

Zeker na het instellen van de avondklok zijn er mensen die willen demonstreren tegen alle coronamaatregelen. In verschillende plaatsen in Nederland wordt opgeroepen tot protest. Maar er zijn ook mensen uit op confrontatie met de politie. Zij nemen de demonstratie over en op meerdere plaatsen komt het tot grote rellen, vandalisme, plundering, brandstichting en gevechten met de politie. Ze gaan als idioten te keer zonder enig doel: het gaat puur om het rellen.

  1. 28-01-2021: Inenten gaat gewoon echt fout.

Het vaccineren is in Nederland begonnen. Maar het verloopt chaotisch en heel erg traag. In Europa bungelt Nederland samen met Bulgaria onderaan de ranglijst van vaccinatiegraad. Nederland doet het gewoon erg slecht. De organisatie is niet op orde en als er al een plan is wordt dat iedere keer gewijzigd.

  1. 29-01-2021: Absurde bureaucratie.

Kwetsbare ouderen moeten als eerste worden gevaccineerd. Eerst de 90-plussers. Maar als van een ouder samenwonend echtpaar de één 90 is en de ander 89, dan worden ze dus niet tegelijkertijd gevaccineerd. Iemand wil de vaccinatie regelen voor zijn dementerende moeder, maar dat kan niet, want de organisatie wil echt persoonlijk spreken en vragen stellen aan de betreffende moeder, die daar niets van begrijpt. Niet alle verpleeghuisbewoners worden in één ronde gevaccineerd (dat zou heel veel organisatie en tijd schelen), maar eerst de 90-plussers, daarna 85-plussers, enz. Bij ieder prikrondje moet het vaccin apart georganiseerd worden, de verpleeghuisartsen en de huisartsen moeten daar weer apart voor komen. Enz., enz. De hele organisatie verzandt in een enorme bureaucratie.

  1. 30-01-2021: Leids éénpriksvaccin.

De in Leiden gevestigde farmaceutische firma Janssen heeft een vaccin ontwikkeld dat in één prik kan worden toegediend (tegenover alle andere vaccins die in twee prikrondes moeten worden gegeven. Daarbij is het vaccin gewoon in de koelkast te bewaren; sommige andere vaccins bij -70 ‘C. Dat maakt het vaccin heel gebruiksvriendelijk en praktisch voor veel landen in de wereld.

  1. 31-01-21: Datalek GGD

Bij het testen op besmetting met Corona verzameld de GGD allerlei zeer vertrouwelijke persoonsgegevens. Het blijkt nu dat deze gegevens niet goed beveiligd zijn en dat de gegevens door criminelen verhandeld worden. De gegevens worden door hen o.a.  gebruikt bij identiteitsfraude.

  1. 02-02-2021: Coronacoupe

“Huisgenoot, tondeuse of coronacoupe. Matjes in de nek, gordijnen voor de ogen: de coronacoupe is een begrip geworden. Als we de wildgroei op het hoofd niet kunnen uitstaan, moeten we zelf de schaar of tondeuse ter hand (laten) nemen”. Aldus het begin van een artikel in de krant n.a.v. het feit dat ook de kapperszaken al maanden dicht zijn en het haar maar doorgroeit.

  1. 03-02-2021: Click & collect

Tijdens de lockdown zijn niet essentiële winkels gesloten. Alleen winkels waar levensmiddelen te koop zijn mogen open zijn. Vanaf 8 februari mogen andere winkels wel bestellingen digitaal (click) of per telefoon aannemen en minimaal vier uur later vanuit de winkeldeur / loket de verzamelde (collect) goederen aan de klant verkopen. De horeca blijft nog geheel gesloten.

  1. 05-02-2021: Spoetnik V

Het Russische vaccin Spoetnik V is niet geheel volgens de in het westen gebruikelijke wegen en normen ontwikkeld. Het werd als eerste vaccin ter wereld ingezet. Het westen deed er nogal denigrerend over en wees op de risico’s die gebruik van dit vaccin, t.g.v. de ongebruikelijke manier van ontwikkelen, zou hebben. Maar nu blijkt dat dit vaccin een zeer hoge beschermingsgraad biedt en wordt het als één van de beste vaccins beoordeeld. De naam Spoetnik V is afgeleid van het type raket waarmee indertijd de Russen als eersten een mens in de ruimte brachten. Nu dus het eerste vaccin.

Leporello Lockdown-portretten, feb ‘21

 

De portretten zijn gemaakt tijdens de periode van de (tweede) lockdown vanwege de coronapandemie in 2020, 2021.

De tekst in de portretten is ontleend aan krantenkoppen en trefwoorden in Volkskrant of AD.

Een korte uitleg hierbij.

 

  1. 06-02-20221: Eindelijk uitgepraat?

Eindeloos wordt er in alle media en op alle denkbare podia gesproken over corona en alles wat er bij komt kijken. De ene avond wordt er iets gevraagd en geantwoord, de volgende avond wordt het tegenovergestelde verdedigd. Je wordt er horendol van en het wordt daardoor ook wel moeilijk om alles goed op z’n inhoud en betekenis te beoordelen.

  1. 07-02-2021: Op randje van burn-out

Voor jongeren komt tijdens de lockdown het hele leven stil te liggen. Scholen zijn gesloten, festivals zijn geannuleerd, café’s en bioscopen  zijn dicht, evenementen afgelast. Voor 12 tot 24 jarigen is weinig aandacht. Alle aandacht gaat naar ouderen en ic-personeel, ouders die thuiswerken en schoolkinderen opvangen. Maar voor jongeren is weinig aandacht. Psychologen vrezen dat een hele generatie problemen gaat krijgen, o.a. in de vorm van burn-out. Sociale ontmoeting vormt jongeren en juist dat raakt geblokkeerd.

  1. 09-02-2021: Sleetrekkers

Hoera, de basisscholen mogen weer open. Maar op de eerste schooldag ligt er een pak sneeuw, waardoor de weg naar school soms onbegaanbaar is. Sommige scholen blijven vanwege de weersomstandigheden zelfs dicht. Maar, er is een manier om wel naar school te komen en dat is op de slee. Veel ouders hebben op deze dag de kinderen op de slee naar school getrokken. Deze sleetrekkers waren goed herkenbaar door de lege sleetjes die zij achter zich aan naar huis trokken nadat de kinderen op school afgeleverd waren. Maar voor de thuiswerkende ouders, die ook al niet naar de sportschool mogen, was dit meteen een goede work-out!

  1. 10-02-2021: Het is geen broodje kroket

De vaccins moeten onder strenge definities vervoerd worden. Het is bekend geraakt dat in één geval een goedwillende cateraar de vaccins vervoerde. Reactie daarop vanuit de farmaceutische vervoerders: het is wel wat anders dan een broodje kroket vervoeren. Er zijn meer van dit soort incidenten gemeld. Als het vaccin niet op de goede temperatuur vervoerd wordt, of als het teveel door elkaar schudt / klotst, dan vervalt de werkzaamheid en kan het vaccin weggegooid worden. Op een paar plaatsen is dat al gebeurd en ook moeten misschien mensen drie keer geprikt worden omdat één van de vorige keren een verknoeid vaccin gebruikt is.

  1. 11-02-2021: Een vaccinatie boeken.

Paniekvoetbal op de huisartsen Telegram-app. Huisartsen kregen een e-mail waarin stond dat zij een afspraak konden maken voor de Covid19 vaccinatie. Er stond zoiets bij als: “Wel snel reageren”. Binnen 6 minuten lag het hele boekingssysteem plat. Het leek hetzelfde als bij het boeken van kaartjes voor festivals. Uiteindelijk ging het hele prikken niet door i.v.m. hevige sneeuwval. Net zo min als er vanwege covid19 festivals doorgaan, dus.

  1. 12-02-2021: Van zuid naar noord.

Bij het toedienen van vaccins wordt er een schema gehanteerd. Maar, iedere keer worden er veranderingen in aangebracht, omdat er groepen Nederlanders in een voorrangspositie worden geplaatst. Eerst de 90+, dan 85+, enz. Nu zouden de 60-65 jarigen gevaccineerd gaan worden. Maar toch niet! Want in een voorrangspositie zijn nu gezet mensen met Obesitas en mensen met het Syndroom van Down. Door het gebrek aan vaccins worden nu verder alleen 63 en 64 jarigen gevaccineerd. En om het te spreiden wordt begonnen in Zeeland, daarna Limburg en daarna Zeeland. In het noorden is het dus nog wel eventjes wachten. Deze aanpak moet verspilling van het vaccin tegengaan en het vervoer efficiënter mogelijk maken.

  1. 13-02-2021: Als je gewoon schaatst, is de kans klein dat je door een viruswolk gaat

Door de aanhoudende vorst ontstaan er steeds meer mogelijkheden om te schaatsen. Maar georganiseerde tochten en wedstrijden zijn verboden, omdat die niet coronaproof georganiseerd kunnen worden. Maar schaatsen zelf moet kunnen als je je aan de maatregelen houdt, o.a. het afstand houden ook tijdens het aandoen van de schaatsen, etc. Van Ab Osterhaus, bekend viroloog, is de uitspraak die op dit portret is geschreven.

  1. 14-02-2021: Koudevirus / Zweeds schaatsen

Een aantal chefs van de redacties van kranten vroeg zich af of er echt zoveel aandacht moest uitgaan naar het (koude) weer. Maandenlang was het alleen maar schrijven over corona en net nu er ook weer wat ruimte komt voor iets anders slaat een ander virus toe: het koude virus, dat op de mens overspringt zodra de temperaturen onder nul worden voorspeld en dat gepaard kan gaan met koortsdromen over de Elfstedentocht. Maar een enkele chef is ook totaal bevangen door het virus: hij blijkt ineens vertrokken, hij ging Zweeds schaatsen! (soort overlevingstocht op kluunschaatsen).

  1. 16-02-2021: 2 mondkapjes ?

Zeker in de Verenigde Staten is het lang geen issue geweest om een mondkapje te dragen. Maar nu zie je zelfs een trend om twee mondkapjes te dragen. Een goed filterend kapje met zo’n dop van voren dat ziet er niet uit, maar ook vindt men een gewoon kapje niet veilig genoeg, daarom dragen ze er een meer modieus mondkapje overheen. Of het zinvol is? De overdracht van het virus vindt vaak plaats op andere momenten, waarbij het mondkapje net even af is.

  1. 17-02-2021: E484K

Het coronavirus muteert. E484K is een verandering in het spike-eiwit van het coronavirus, die in zowel de Britse, de Zuid-Afrikaanse als de Braziliaanse variant is opgedoken. Het spike-eiwit is voor het virus van belang voor het binnendringen van menselijke cellen, maar is ook het doelwit van de antilichamen die worden opgewekt door iemand die corona heeft of door vaccinatie. De vrees bestaat dat deze mutatie tot gevolg heeft dat immuniteit tgv eerdere coranabesmetting geen garantie voor bescherming meer biedt en dat de coronavaccins het veranderde virus slechter herkennen.

  1. 18-02-2021: Mexico kaart oneerlijke verdeling vaccins aan bij de Veiligheidsraad

Mexico heeft in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de scheve verdeling van coronavaccins aangekaart. ‘Het is oneerlijk en onacceptabel’ dat rijke landen vaccins hebben ‘gehamsterd’, stelde Marcelo Ebrard, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de minister is tweederde van de vaccins in handen van tien rijkere landen. M.n. landen van het noordelijk halfrond produceren vaccins en kopen dat massaal in, terwijl de meeste landen in Afrika en Zuid-Amerika maar een fractie daarvan kunnen bemachtigen.

  1. 19-02-2021: Coronablues

De coronapandemie drukt bij veel mensen zwaar op het gemoed. Hoe blijf je je lockdownblues de baas? Stop niet al je energie in dingen waar je geen vat op hebt (nieuwe virusvarianten, vaccinatiebeleid, etc.). Erken voor jezelf dat het knudde is en dat je je somber voelt, maar ga dan weer verder. Richt je vooral op waar je nog wel controle over hebt, zeggen experts. Maak een plan met wat je op de dag kunt doen, zorg dat je tenminste één ander persoon echt spreekt via de telefoon, maar nog liever in het echt. Maak een ‘dankbaarheidsdagboek’ over dingen die goed gegaan zijn en die prettig waren. Dat kun je terugkijken als het even wat minder gaat.

  1. 20-02-2021: terug naar kantoor

Al lange tijd is het thuiswerken, i.p.v. werken op kantoor. Iemand doet in de krant verslag van weer een keertje naar kantoor. Bijna een jaar geleden is hij daar voor het laatst geweest. Het meisje bij de balie was nog dezelfde zij groette alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Met de lift omhoog naar de werkplek, veiligheidspoortje door (wat nieuw was) en toen was hij er: hartstikke leeg, er was niemand! Zelfs zijn burostoel was weg, ja, die had hij nu thuis staan. Hij pakte wat spullen en ging weer weg. Zou hij hier ooit nog terugkomen?

  1. 21-02 2021: Open de scholen // 50 lockdownportretten.

Tieners kunnen niet veel langer meer achter hun laptop worden opgesloten. Mentaal zitten zij er doorheen, zij missen alle contacten en de fysieke lessen op school. Vurig pleidooi om (bij versoepeling van de maatregelen) tenminste de middelbare scholen weer open te doen.

Klein persoonlijk feestje: dit is het vijftigste portret in deze serie Lockdownportretten.

  1. 23-02-2021: Geduld 2

Een groeiende groep mensen en ondernemers worden het spuugzat, alle beperkingen. Mensen raken gedeprimeerd en moedeloos, ondernemers van gesloten winkels en horeca raken wanhopig. Zij zien hun zaken kapot gaan omdat er geen inkomsten zijn en de vaste kosten wel doorlopen. Het geduld van mensen begint nu op te raken en hier en daar wordt al gesproken over muiterij: gewoon open gooien die winkel of horecagelegenheid.

  1. 24-02-2021: Seinen op rood, toch versoepelen

Eigenlijk is er, gelet op de opgaande lijn van het aantal besmettingen en de verwachtingen daarover, geen ruimte om nu de maatregelen te versoepelen. Toch besluit het kabinet daar wel toe. Middelbare scholen gaan gedeeltelijk open, winkels kunnen weer klanten ontvangen, e.d. Dit kan onder strikte voorwaarden en afspraken. Bijvoorbeeld: een afspraak maken om op een bepaalde tijd een winkel te bezoeken voor een vastgesteld tijdsduur.

  1. 28-02-2021: De doden worden kille cijfers. Het is ……

In het begin van de pandemie werd het gemeld als er iemand was overleden. In de pers werd beschreven dat het een aardig iemand was die graag gezien werd en de een spil was in een club of vereniging. Naar mate de crisis langer duurt wordet er weinig meer over personen gemeld anders dan dat er zo en zoveel mensen zijn overleden. De aandacht vooral ging uit naar de kwetsbare ouderen.

Nu is de focus veel meer komen te liggen bij andere groepen: jongeren die starten in het leven en veel moeten missen t.g.v. alle maatregelen en ondernemers die het niet meer redden. En de economie moet gered worden. Voor ouderen lijkt het alsof ze er niert erg meer toe doen en dat ze al zoveel in het leven wel gehad hebben, dat nu de aandacht terecht naar de anderen uitgaat.

  1. 02-03-2021: Café, wel terras, geen service

De horecaondernemers gaan over tot actie. Op 2 maart gaan ze de terrassen van hun zaak open doen. Een aantal ondernemers wil ver gaan door ook echt te bedienen met alle verder in acht te nemen maatregelen (1,5 meter afstand etc.). Een aantal ondernemers wil het symbolisch doen: terras openen en alles klaarzetten, maar niet serveren op het terras. Een enkele ondernemer zet etalagepoppen als klant in de zaak: zo lijkt het tenminste gezellig en druk. Helaas, de horeca mag niet open en overtreding van de regels betekent een boete van € 4.000,00 .

Leporello lockdown-portretten, maart april ‘21

De portretten zijn gemaakt tijdens de periode van de (tweede) lockdown vanwege de coronapandemie in 2020.

De tekst in de portretten is ontleend aan krantenkoppen en trefwoorden in Volkskrant of AD.

Een korte uitleg hierbij.

 

  1. 04-03-2021: Iedereen een prik voor begin juli

Alle Nederlandse volwassenen die dat willen kunnen voor begin juli een coronaprik krijgen, voorspelt minister De Jonge. Tot nu toe zijn de leveringen van de vaccins niet altijd zeker gebleken, qua tijdstip en qua hoeveelheid. Ook hapert er regelmatig iets in de organisatie van de coronamaatregelen. De minister is dus erg optimistisch.

 

  1. 05-03-2021: Corona heeft geen invloed op geestelijke gezondheid

Dit blijkt uit cijfers over de psychische gezondheid over 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal mensen dat psychisch ongezond is bleef stabiel op 12 procent van de mensen van 12 jaar en ouder. Dat getal is eigenlijk al sinds 2010 hetzelfde.

 

  1. 06-03-2021: Avondklok wordt verlengd

De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om andere versoepelingen mogelijk te maken, zo wordt verwacht. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detalihandel lijkt het hoogst haalbare, voor terrassenopening dreigt weinig ruimte te zijn.

Komend weekend hakt het kabinet de knoop door.

 

  1. 07-03-2021: Lockdown doet griep de das om

Terwijl de coronapandemie voortwoekert, kreeg de griep deze winter in Nederland geen voet aan de grond. Er zijn precies nul officiële gevallen. De circulatie van het influenzavirus bleek niet mogelijk met de maatregelen die nu tegen corona genomen zijn.

 

  1. 09-03-2021: Lockdown verlengd

De lockdown wordt verlengd tot 30 maart. Het (niet)reisadvies blijft van gelden, de avondklok blijft van kracht, zwemlessen beginnen weer voor kinderen tot 12 jaar, het aantal klanten in winkels wordt iets verruimd, meer bezoekers (max 2, ipv 1) voor mensen in verpleeghuizen.

 

  1. 11-03-2021: Legosteentjes massaal verkocht

Doordat mensen thuis moesten blijven zochten ze ter vermaak hun heil in de plastic bouwsteentjes van het Deense bedrijf. Met de ingang van de coronamaatregelen kwam er steeds meer aandacht voor de therapeutische werking die zou uitgaan van legoën.

 

  1. 12-03-2021: Sneltest voor thuis

De brandweer op Schiphol gebruikt als eerste op proef sneltests. De wattenstaafjes hoeven daarbij minder diep in de neus te worden gestoken en is goed zelf uit te voeren. Als deze testen goed blijken te voldoen, zou het kunnen leiden tot uitgebreidere testmogelijkheden voor thuis, op kantoor of school.

 

  1. 13-03-2021: We hangen murw gebeukt in de touwen

“Saai, eenvormig, afgestompt, noodzakelijk, onderprikkeling, eenzaam, klotezooi, bleeeeh, leerzaam, uitzichtloos, verloren, oneerlijk, beklemmend, gemis, leegte, frustrerend, saai”, aldus een willekeurige groep Nederlanders. Angst nog woede overheerst, maar je kunt bovenal concluderen dat Nederland murw gebeukt is door de aaneenschakeling van lockdowns.

 

  1. 14-03-2021: Den Haag even driekwart miljoen rode potloden regelen

Voor de landelijke verkeizingen moet er heel veel anders worden geregeld dan gebruikelijk. Andere locaties, veel maatregelen vanwege corona, veel meer vrijwilligers en ook (in Den Haag) voor iedere stemmer een rood potlood. Dat mogen ze meenemen naar huis.

 

  1. 18-03-2021: … zelf de afweging maken ….

Het vaccineren met AstraZeneca wordt onderbroken omdat er meldingen zijn van trombose als bijwerking. Dit komt mogelijk voor bij enkele tientallen gevaccineerden op miljoenen mensen internationaal.  Onderwijl is de kans op overlijden tgv Covid 19 vele malen groter. Vaccineren is niet verplicht, dus als je A/Z niet wilt kun je altijd weigeren. Er is een pleidooi om dus door te gaan met vaccineren en mensen zelf te laten bepalen of ze het vaccin A/Z wel of niet willen.

 

  1. 19-03-2021: Horeca roept om perspectief

De horeca vindt zelf dat ze veilig open kan, met inachtneming van de coronamaatregelen. Ze wil graag weten hoe en wanneer dat kan volgens de overheid.  Daarnaast vraagt zij in financieel opzicht ook om perspectief om de eigen investeringen, om de sluiting tijdens de lockdown te overleven, te compenseren.

 

  1. 20-03-2021: Vaccinpaniek

Midden in de pandemie miljoenen inentingen uitstellen om eerst onderzoek te doen naar mogelijke bijwerkingen. Europa deed het bij het AstraZeneca-vaccin.

 

  1. 23-03-2021: Scholieren vergeten dit nooit meer

Het traditionele klaslokaal bestaat even niet meer. Scholen zijn creatief om binnen de coronaregels fysiek onderwijs te kunnen geven, van restaurants tot hotels en van kerken tot showrooms. “Scholieren vergeten dit nooit meer”, zegt Paul Rosenmuller, voorzitter van de VO-raad (voortgezet onderwijs).

 

  1. 26-03-2021: Vaccinatietourisme

Veel Balkanlanden kijken naar het westen als het gaat om hulp in de covidcrisis. Servië vertrouwt op China en Rusland. Met spectaculair gevolg: vaccins zijn er in overvloed. Dat leidt tot het bizarre fenomeen van vaccinatietourisme: buitenlanders die een prik komen halen.

 

  1. 28-03-2021: Coronakilo’s

Veel snaaien en stilzitten. Ruim een kwart van de Nederlanders is meer gaan snoepen en snacken. We snoepen niet alleen meer, maar we snoepen ook vaker. Daarnaast zitten we meer, en slapen, sporten en bewegen we minder. Dat alles leidt er toe dat bij veel mensen kilo’s aankomen.

 

  1. 31-03-2021: Vaccinatiedoolhof

De vaccinatiecampagne is een ingewikkelde lappendeken geworden. Veel doelgroepen wachten op een vaccin, en dat leidt tot frustratie en onduidelijkheid. Wie krijgt welk vaccin wanneer op welke plek, en waarom ook alweer? Is het echt zo’n chaos? Noem eens een paar voorbeelden van mensen die wachten? Wie zegt dit? Komen we de komende weken echt op stoom?

 

  1. 01-04-2021: Heel Frankrijk in lockdown

De lockdown gold in 19 departementen van Frankrijk maar wordt nu uitgebreid naar heel Frankrijk.  De winkels gaan overal dicht. Fransen mogen nog maar in een straak van 10 kilometer rond hun huis naar buiten en thuis werken wordt de standaard. Ook de scholen gaan voor drie weken dicht.

Het aantal bedden op de overvolle ic’s wordt uitgebreid van 7.000 naar 10.000. “Als er nu geen maatregelen worden genomen, raken we de controle over het virus kwijt”, aldus president Macron.

 

  1. 03-04-2021: Online vrijmibo

Steeds meer Nederlanders schuiven achter hun beeldscherm voor online borrels en wijnproverijen. Het voordeel is dat iedereen kan meedoen. Collega’s ontmoeten elkaar niet meer op het werk, maar op de vrijdagmiddag drinken ze met elkaar een borrel, online! Zo kunnen ze toch gezellig bijkletsen en de week afsluiten.

 

Leporello Lockdown-portretten, april-mei ‘21

 

De portretten zijn gemaakt tijdens de periode van de (tweede) lockdown vanwege de coronapandemie in 2020, 2021.

De tekst in de portretten is ontleend aan krantenkoppen en trefwoorden in Volkskrant of AD.

Een korte uitleg hierbij.

 

  1. 04-04-2021: Long Covid Aquarel, Fineliner

Eerste paasdag. In Nederland groeit het aantal mensen dat bij de huisarts aanklopt vanwege langdurige klachten na corona. Deze mensen hadden allerhande klachten: hevige moeheid, concentratieproblemen, problemen met ademhaling en conditie, hartkloppingen, hoofdpijn, depressie of vergeetachtigheid, enz. Het RIVM gaat de omvang van het probleem onderzoeken door minimaal duizend mensen die positief getest zijn een jaar lang te volgen en te bevragen over hun klachten en kwaliteit van leven.

 

  1. 06-04-2021: Derde golf mogelijk korter dan gedacht Aquarel, Oost-Indische inkt, witte tekeninkt

De derde coronagolf wordt mogelijk korter en minder hevig dan eerder gevreesd. Een nieuwe prognose gaat uit van een piek half april met een lager aantal patiënten op ic-bedden, in vergelijking met de prognoses van anderhalve week geleden.

 

  1. 07-04-2021: Pfizer Janssen Spoetnik Moderna AstraZeneca Aquarel, Oost-Indische inkt

Op dit moment zijn er vier vaccins goedgekeurd door de EMA (Europees Medicijn Agentschap). Het Spoetnikvaccins doorloopt op dit moment het goedkeuringstraject. Uit eerdere studies kwam dit vaccin als veelbelovend uit de bus.

 

  1. 08-04-2021: Eén op drie coronapatiënten krijgt neurologisch of psychisch problemen Aquarelpotlood, Oost-Indische inkt

Coronapatiënten hebben veel meer kans op neurologische of psychische aandoeningen dan mensen met griep. Een derde krijgt daar in het halfjaar na besmetting met covid-19 mee te maken (blijkt uit Amerikaans onderzoek). De kans op beroerte, dementie  of psychose is tot zes keer groter na opname in het ziekenhuis. Maar ook mensen die thuis uitziekten bleken na een half jaar neurologische of geestelijke aandoeningen te hebben gehad.

 

  1. 11-04-2021: Furbetti Aquarel, Fineliner

In Italië dalen de sterftecijfers niet zoals in de rest van Europa, ondanks dat de vaccinatiecampagne hier in december begon. Dat komt doordat er te veel vaccins naar mensen gingen die nog niet aan de beurt waren. Nog geen 40% van de vaccins ging naar 80-plussers. De rest belandde in de armen van medisch personeel dat met covidpatiënten werkt, maar ook in die van advocaten, rechters, apothekers, bankmedewerkers geneeskundestudenten of secretaresses. Het probleem is dat vaccins kunnen gaan naar mensen in essentiële beroepen en dat is niet volledig duidelijk beschreven. Dat biedt mogelijkheden aan allerhande groepen en individuen om langs deze weg een vaccinatie te versieren. De zgn. Furbetti (gluiperds) die de regels omzeilen voor een voordeeltje, zijn in Italië een bekend fenomeen.

 

  1. 14-04-2021: Vaccinatiecampagne. Aquarel, Oost-Indische inkt

Kaartje, krabbel. Prik, sticker, klaar! De Verenigde Staten mogen dan niet bekend staan om hun goede gezondheidszorg, voor grote logistieke projecten draaien ze hun hand niet om. In New York is de massale vaccinatiecampagne geavanceerd én simpel. En die eenvoud lijkt te lonen.

Gezondheidsdiensten voeren samen met het leger een effectief vaccinatieprogramma uit. Duizenden militairen vanuit allerlei legeronderdelen worden daarbij ingezet. Inmiddels is 22% van de bevolking volledig gevaccineerd. Iedereen boven de 16 kan nu een afspraak voor vaccineren maken.

 

  1. 15-04-2021: Tijdens beeldbellen …….. Aquarel, Oost-Indische inkt

Cosmetisch artsen zien tijdens de lockdown klanten toestromen. Starend naar je eigen gezicht tijdens een zoomvergadering vallen ineens de rimpels en hangende mondhoeken op. Daar moet wat aan gedaan worden !?

 

  1. 16-04-2021: GGD’s mogen prikken …… Aquarel, Oost-Indische inkt

Alle GGD’s krijgen alsnog de vrijheid om kwetsbaren te prikken met restvaccin. Aan het eind van een dag vaccineren blijken er altijd restjes te zijn in spuiten en ampullen. Zonde om weg te gooien natuurlijk. Die restjes werden gegeven aan medewerkers van de priklocatie of van de instelling, tot aan administratief personeel. Kwetsbaren die qua leeftijd nog niet aan de beurt zijn komen zo niet aan de bak. Nu dus wel, als het kan. De mogelijkheid is daartoe nu tenminste opengesteld.

 

  1. 18-04-2021: ……… dus kom maar langs Aquarel

De Groningse huisarts Trudy Oldenhuis vindt het belangrijk om zoveel mogelijk van haar patiënten te vaccineren. Zij heeft persoonlijk de patiënten  die vaccinatie weigerden gebeld om ze te motiveren om toch te komen voor vaccinatie. Mensen zijn bang voor het AstraZenecavaccin i.v.m. de mogelijke bijwerking trombose. “Kan ik niet wachten op Janssen, dokter?” Zij heeft veel patiënten alsnog overtuigd om een vaccinatie te halen en bij veel patiënten die niet zelf konden komen heeft zij thuis bezocht. Ook de patiënt die zei: Iedereen zegt dat ik aan het vaccin doodga, maar ik wil het toch, dus kom maar langs”.

 

  1. 20-04-2021: Wensdenken Aquarel en Oost-Indische inkt

Terwijl het aantal nieuwe besmettingen verder stijgt en er meer coronapatiënten op de ic liggen dan enig moment na de zomer, gaat het kabinet over tot versoepelingen. Niet iedereen vindt dat verantwoord. Een arts-microbioloog: “Op alle routekaarten die de afgelopen maanden gepresenteerd en vervolgens niet gebruikt zijn, worden versoepelingen bij het huidige besmettingsnivo als volstrekt onverantwoord bestempeld. Versoepelen is een volkomen verkeerd signaal, op dit moment”.  

 

  1. 21-04-2021: Smaakverlies Aquarel en Oost-Indische inkt

Veel ex-coronapatiënten kunnen ook na langere tijd niet meer ruiken en/of proeven. Zo’n 10-15 % houdt langdurig klachten. Het niet goed meer kunnen ruiken en proeven betekent groot verlies van waarnemen: je kunt niet meer op je jezelf vertrouwen. Je koffie ruikt naar beerput, je eigen zweet ruik je niet. Het eten dat je kookt is veel te zuur of zoet, te scherp of smakeloos. Dit maakt dat mensen onzeker worden over dingen die altijd heel normaal waren. De eigen waarneming klopt niet meer.

 

  1. 25-04-2021: Vaccinatiekloof dreigt tussen rijk en arm Aquarel, fineliner, ecoline

Huisartsen uit minder welvarende wijken luiden de noodklok: de opkomst voor coronavaccinaties is bij mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterden zorgwekkend laag. Zo’n 30-35% van de opgeroepen 60-plussers gaf gehoor aan de oproep tot vaccinatie in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Betere informatie, bijvoorbeeld door tv-spotjes is broodnodig.

 

  1. 26-04-2021: … --- … (SOS) Aquarelpotlood, fineliner

Noodkreet: de rek is uit de zorg! Ic-teams uit Brabant schreven een brandbrief aan de minister. De kwaliteit van de zorg is in gevaar en zij zijn bang dat ze de zorg niet meer kunnen leveren. Er is een overbelasting van medewerkers die zijn tol eist, medewerkers overwegen ermee te stoppen en er dreigt een tekort aan personeel op de ic’s.

 

  1. 28-04-2021: Moegebeukte zorgmedewerkers ……. Aquarel en Oost-Indische inkt

Moegebeukte zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees. De ovaties voor de helden van de zorg zijn verstomd. Vorig jaar werden zij als helden gezien. Ze kregen gebak en andere cadeaus, er werd voor ze geklapt. Nu staat er beveiliging bij de ingang van de ic. “Wat hier gebeurt begint steeds meer een ver-van-mijn-bed-show te worden voor de mensen buiten”. Misschien code zwart wanneer ziekenhuizen niet iedere patiënt meer kunnen opnemen.

 

  1. 30-04-2021: Code zwart Aquarel en Oost-Indische inkt

‘Code zwart’ nadert: wie mag wel, wie mag niet naar de ic. Ziekenhuizen in het Groene Hart hebben nauwelijks nog bedden beschikbaar voor coronapatiënten en ‘code zwart’ is in zicht. Dit betekent dat een keuze gemaakt moet worden wie wel en wie niet naar de intensive care (ic) mag. Deze noodsituatie wordt nu weliswaar zorgvuldig voorbereid, maar uiteraard willen de ziekenhuizen van dit scenario wegblijven.

 

  1. 02-05-2021: Warme ontvangst …… Aquarel en Oost-Indische inkt

Warme ontvangst met een heater. De horeca mag de terrassen weer een gedeelte van de dag openen. Daar zijn ze uiteraard blij mee. Nu nog mooi weer! Zolang het slecht weer blijft lost de horeca regen en kou op met overkappingen en heaters, waardoor de klanten droog en enigszins warm op het terras kunnen verblijven.

 

  1. 04-05-2021: Geen enkel effect ……. Aquarel en fineliner

Geen enkel effect van de avondklok? Toch eens rekenen om dat te controleren. Aan het woord columnist Keulemans: “In de grafiekjes die ik krijg zie ik het eigenlijk meteen. Twee dalende lijntjes, die wat steiler omlaag gingen nadat de avondklok en de bezoekregeling in waren gegaan. De afgelopen maanden hebben we zowel de R van de Britse variant als die van het ‘oude’ virus omlaag geduwd. Maar omdat de Britse variant met zijn hogere R de boel intussen heeft overgenomen, hebben we daar weinig van gemerkt”.

Zonder de maatregelen zou door de hoge R van de Britse variant geleid hebben tot een heel erg hoog aantal coronapatiënten extra. Maar doordat de absolute aantallen patiënten slechts licht zijn gestegen lijkt het net of de maatregelen niet hebben gewerkt. Maar het effect was dus wel aanzienlijk! Goed dat zo’n columnist dat toch eens even haarfijn uitlegt!

 

  1. 05-05-2021: Jongere neemt bed ouder over Aquarel en Oost-Indische inkt

Coronabedden in ziekenhuizen worden in toenemende mate bezet door mensen die niet tot een risicogroep behoren. Patiënten zijn jonger dan voorheen en hebben minder vaak bijkomende ziektes. Dat kan de kans op overlijden flink verkleinen. Van alle vijftigminners die werden behandeld op een verpleegafdeling in een ziekenhuis, overleefde meer dan 99 procent.

 

Leporello Lockdown-portretten, mei ‘21

 

De portretten zijn gemaakt tijdens de periode van de (tweede) lockdown vanwege de coronapandemie in 2020, 2021.

De tekst in de portretten is ontleend aan krantenkoppen en trefwoorden in Volkskrant of AD.

Een korte uitleg hierbij.

 

  1. 09-05-2021: Fieldlabs Aquarel, fineliner

Het gejuich over Fieldlabs verstomde. Hoe moet de maatschappij langzaam weer op gang komen na de lockdown en onder welke voor waarden kan dat. Daarvoor worden speciale test-evenementen georganiseerd. De Fieldlabsevenementen zijn proefevenementen onder wetenschappelijk toezicht, zoals voetbalwedstrijd NEC – De Graafschap met 1.500 man in bubbels verdeeld publiek op de tribune. Maar een alles omvattend systeem voor grootschalige toegangstesten is andere koek, zo blijkt snel. Dan kan het nodig zijn dat op één dag honderdduizenden testen gedaan moeten worden.

 

  1. 10-05-2021: Gratis bier voor gevaccineerden Aquarel en fineliner(s)

Gratis bier voor gevaccineerden? Nu het vaccinatietempo in de Verenigde Staten afneemt, krijgen Amerikanen vaccinlokkertjes in het vooruitzicht gesteld. Een bon voor een biertje, of zelfs 100 dollar. Moeten we in Nederland ook beloningen gaan uitdelen? Mensen die echt tegen vaccinatie zijn, die haal je er niet mee over. Maar er is een veel grotere groep mensen die het vaccin niet zo interesseert, die andere dingen aan het hoofd heeft, of die gewoon een beetje lui is. Die wil je wél overhalen om te komen. Ons gedrag wordt gestuurd door positieve prikkels, er is niks mis mee om gewenst gedrag leuker te maken!

 

  1. 13-05-2021: Coronapas Aquarel en fineliner

Met een coronapas terug naar normaal. In Denemarken hebben ze dat bereikt door zich strikt aan strenge regels te houden. In Denemarken is het , meer dan in Nederland, usance dat je je aan de regels houdt. Terwijl Nederland met versoepelingen schoorvoetend uit de lockdown probeert te komen, hebben de Denen dankzij de gratis coronapas hun oude leven al opgepakt. Een negatieve test geldt daar, 72 uur lang, als toegangsticket voor het sociale leven. “Geef toe: dit voelt toch heel normaal?”

 

  1. 16-05-2021: Versoepelen kan nu veilig Aquarelpotlood en fineliner

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, blijft hard dalen. Met de huidige cijfers kunnen de coronaregels volgens advies van het OMT (Outbreak Management Team) veilig worden versoepeld.

 

  1. 18-05-2021: Nederland gaat weer een klein beetje verder open Aquarel

Vanaf morgen is er weer publiek welkom bij (sommige) sportwedstrijden en evenementen. Maar alleen met een negatieve coronatest.

Doorstroomlocaties buiten kunnen wel open zonder dat bezoekers van tevoren een sneltest moeten ondergaan. Terrassen mogen open van 06.00 uur tot 20.00 uur, buiten en binnen sporten mag weer, kunstbeoefening binnen kan weer, sekswerkers kunnen weer aan de slag, bij gunstig reisadvies is zelfs op vakantie naar het buitenland weer mogelijk. Her en der gelden wel bepaald e voorwaarden, maar het is geweldig dat er weer van alles mogelijk wordt.

 

  1. 19-05-2021: Opluchting Aquarelpotlood

Opluchting: fors minder opnamen in ziekenhuizen. In de week dat bijna één miljoen Nederlanders een vaccinatieprik heeft gekregen, staan ook alle andere seinen op groen. De besmettingen en ziekenhuisopnamen dalen sterk, en niet alleen onder de groepen die al een prik hebben gehad.

Daling afgelopen week 22% ten opzichte van de week ervoor. Een dergelijke overtuigende daling hebben we sinds ruim een half jaar niet meer gezien.

 

  1. 21-05-2021: Corona bestrijden met koeienpoep en koeienpies Aquarel, Oost-Indische inkt, witte tekeninkt

De coronapandemie blijkt een aanjager voor alternatieve geneeskunde in India. Maar ook bizarre therapiën, waaronder het insmeren met koeienpoep, winnen aan populariteit, met name onder hindoenationalisten. De Indiase BJP-parlementariër Pragya Thakur zei geen corona te krijgen omdat ze iedere dag koeien-urine-extract drinkt. Gelovige hindoes in deelstaat Gujarat smeerden zich volledig in met koeienpoep. Uitwerpselen van de (in India heilige) koe zouden het immuunsysteem versterken en zelfs corona kunnen genezen.

 

  1. 23-05-2021: Italië toch maar ingeruild voor een weekje Domburg Aquarel, fine-liner

Vakantieplannen? Voorzichtigheid is troef. Mensen blijven in Nederland of zetten heel voorzichtig een voetje over de landsgrenzen. Even echt ontspannen is wel een grote behoefte. Ingezonden aan het AD door Nienke Kruijs: “Mei, twaalf dagen Italië geannuleerd, blij. Eind juni een week Domburg, fantastisch!”

 

  1. 26-05-2021: Minder twijfelaars weigeren vaccinatie Aquarel, Oost-Indische inkt

Het aantal mensen dat aangeeft géén vaccin te willen, is fors gedaald. Twijfelaars gaan overstag, omdat vaccinaties bijvoorbeeld blijken te werken of vanwege sociale druk. Ook vrezen zij ‘geen kant op te kunnen zonder vaccin’. Ook een goede uitleg blijkt mensen te kunnen motiveren om toch te laten prikken. In november dacht 28 procent een prik te weigeren, nu nog 13 procent.

 

  1. 28-05-2021: 100 Hoopvolle schilderijen  Aquarel, Oost-Indische inkt

Frank Poorthuis schrijft dagelijks in het AD over het gezinsleven tijdens corona. Per 5 juni gaan ook musea weer open, maar of hij dan al meteen naar een museum gaat. Hij schrijft dat hij een klein stukje museum in huis heeft gekregen door een catalogus van een tentoonstelling in Londen van David Hockney. Die heeft vorig jaar, tijdens een lockdownperiode in zijn huis in Normandië een serie schilderijen gemaakt op zijn tablet. De schilderijen zijn wonderen van idyllische eenvoud. Zo mooi. Intens. Knallende kleuren. Ze geven je goede zin. Hoop.

 

Dit was mijn honderdste lockdownportret, vandaar: 100.

 

Het aantal coronabesmettingen daalt hard, het aantal ziekenhuisopnames neemt snel af. De officiële lockdown zal op korte termijn beëindigd worden al valt moeilijk te zeggen wanneer precies, omdat een aantal coronamaatregelen ook lang zullen doorlopen.

Maar het geeft wel aanleiding om de serie lockdownportretten te beëindigen met de prachtige kop van de column op portret nummer 100:

HOOPVOLLE SCHILDERIJEN